Balkanlarda minik bir lezzet kaçamağı

Eşsiz doğal güzelliklere ve zorlu bir geçmişe sahip balkanların günümüzde klasik görülen lezzetine yani köftesine gelin bir göz atalım. İlk yazımın bu bölgeden gelmesi belki de dedem ile babaannemin Manastır göçmeni olmasından kaynaklanıyordur. Kim bilir ? Sokak, anne, sanayi, tükürük, Tekirdağ, Akçaabat, Tire, saymakla bitmeyecek kadar köfte çeşidi var ama bugün sizlere yakın zaman önce deneyimlediğim Balkan köfteleri ve saz arkadaşlarından   bahsedeceğim.

balkan-ko%cc%88fte

Sadelik, balkan köftelerinin tüm çeşitlerinde olan özellik. İçinde tuz ve karabiber, ekmek veya galeta unu gibi harici lezzetlendirici ve dolgu malzemesi bulunmayan,  tamamen etin temiz tadına odaklanılmış bir köfte.

  • Peki neden köftelerinde lezzet arttırıcı baharatlar kullanmıyorlar ?

Bunun cevabı aslında çok basit. Endüstrinin fazla gelişmemiş olması ve besi hayvanlarının doğal ortamda yetiştirilmesi ana nedenler arasında. Hal böyle olunca etin içine lezzet arttırıcılar katmak kendi ayağına sıkmak ile eşdeğer olurdu…

Bizim köftelerimiz gibi fıstıklı ,acılı, maydanozlu, biberli, sarımsaklı çeşitleri yok. Genel olarak saflığa odaklanılmış. 2 çeşit köfteleri var. İlk olarak bizim Tekirdağ köfte diye adlandırdığımız biraz daha uzun olan parmak köfteleri, İkinci çeşitleri ise pleskavitsa denilen; büyük hamburger köftesini anımsatan ; kaşarlı köfteleri.  Hatta hamburger köftesinin tüm dünyaya yayılmasının bu bölgeden olduğunu savunuyorlar. Zaten o kadar güzel hamburger dükkanları var ki sırf hamburger yemek için bile gidin derim! Köfteleri, genel olarak yuvarlak metal tabakta servis edip, üzerine kaymak ve yanına küp kıyılmış soğan ile közlenmiş biber koyuyorlar. Üstüne konulan kaymak köfteyi çok daha farklı bir boyuta taşıyor. Ayrıca damak zevkinize farklı bir boyut açıp köftenizi güveçte pişen bol tereyağlı kuru fasulyenin üstünde de söyleyebilirsiniz. Kuru fasülyenin köfte ile tahmin edilemeyen uyumu ortaya çok farklı tat deneyimleri çıkarıyor.

indir pleska

Fark yaratan noktalardan bir tanesi de porsiyonlarının tatmin edici derecede büyük olması. 1 porsiyon için 10 tane köfte koyuyorlar. Köftelerin büyüklüğünü de düşününce bu lezzete doymamak mümkün değil. İkinci fark yaratan nokta ise fiyat ucuzluğu. Avrupa Birliğine aday olan balkan ülkeleri, yaşamın en ucuz olduğu yerlerden olduğu için, 1 porsiyon için ortalama olarak 10 TL ödüyorsunuz.

  • Köfteleri söyledik. Hani çoban salata ? Nerede piyaz ?

Burada devreye şopska salatası giriyor. Genel olarak en alt kademede domates olacak şekilde üstüne salatalık, isteğe bağlı soğan ekleyip tüm tabağı kaplayan rendelenmiş feta peyniri ile salatayı tamamlıyorlar.

s%cc%a7opska

  • Peki çoban salatasından farkı ne ?

Aslında malzeme olarak birbirlerine çok yakınlar. Farkı ise malzemelerin çoban salatasındaki gibi karışık sunulmaması. Belirttiğim malzemelerin düzenli şekilde üst üste konulmasından dolayı salata sulanmıyor ve malzemeler tüm diriliği ile sabit kalıyor. Köfte ile beraber iyi ikili oluyorlar.

  • Yanında ne içmeli ?

Erik rakısı olan rakija en çok tercih edilen içeceklerden. Bizim bildiğimiz üzüm rakılarına göre daha ağır tat ve alkol oranına sahip, su katılmadan içilen, sarı renkli bir içecek. Bu arada, shot bardaklarının biraz daha hacimli olanlarında sunup yavaşça içilmesini öneriyorlar!

Velhasıl, tatlı bir köfte kaçamağı ve eşsiz bir doğa gezisi yapmak isterseniz vize istemeyen Balkan ülkelerine gidin derim!

Anıl Bingöl

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s